Lauwwarme salade van baby spinazie met reuzenbonen

Deze jonge spinazieblaadjes zijn heel zacht en hebben een ongelooflijk volle smaak. De Italianen gebruiken ze in salades en voor een fris, knapperig en smaakvol accent in pasta en risotto.

Lekker combineren: lichte olijfolie- en zachte azijnsoorten, citroen, verse Italiaanse kruiden, zachte kaassoorten zoals feta en mozzarella, walnoten, tomaten en/of olijven.

Gebruiken: als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Baby spinazie is ook heerlijk door pasta, risotto of stamppot. Voeg de blaadjes dan wel pas op het allerlaatste moment toe. Knapperig zijn ze namelijk het lekkerst.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen baby spinazie is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de spinazieblaadjes in ruim koud water en slinger ze in een slacentrifuge droog. 

lunchgerecht 4 personen

1 bak Fino Fresco baby spinazie (125 g)
1 bakje Fino Fresco zongedroogde tomaten op olie (200 g)
1 ui, in dunne ringen
1-2 eetlepels balsamicoazijn
2 eetlepels verse fijngehakte oregano
1 blik reuzenbonen (400 ml), afgespoeld
zout, gemalen gedroogde rode peper

Laat driekwart van de olie uit het bakje tomaten in een kleine hapjespan lopen. Verwarm de olie zachtjes en fruit hierin de ui 5 minuten. Schenk de balsamicoazijn in de pan en laat de azijn 1 minuut zachtjes koken. Schep de oregano, de bonen en de gedroogde tomaten in de pan en laat ze op een zacht vuur warm worden. Proef en breng op smaak met zout en gedroogde rode peper. Schep de bonen in een schaal en schep driekwart van de spinazie door de bonen. Garneer met de resterende babyspinazie en druppel de laatste olie uit het bakje erover. Lekker met foccacia.

Risotto met rucola en scramoza

Rucola is met zijn pittige, nootachtige smaak een van de belangrijkste smaakmakers uit de Italiaanse keuken. Overigens is in het voor- en najaar rucola het lekkerst. De groente groeit in deze jaargetijden namelijk het best.

Lekker combineren: uitgesproken olijfoliesoorten, oude balsamicoazijn, citroen, pittige kaas, zoals schilfers Parmezaanse kaas, pijnboompitten, tomaten en/of zwarte olijven.

Gebruiken: als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Of als pittige garnering op pizza's, sandwiches, pasta en risotto. Rucola is ook heerlijk door pasta, risotto of stamppot. Alleen of in combinatie met spinazie, veldsla of andijvie. Voeg de blaadjes dan wel pas op het allerlaatste moment toe. Knapperig zijn ze namelijk het lekkerst.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen rucola is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de rucolablaadjes in ruim koud water en slinger ze in een slacentrifuge droog.

Hoofdgerecht 2 personen

1 bak Fino Fresco rucola (125 g)
2 eetlepels pijnboompitten
2 eetlepels olijfolie 
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
150 gr. risottorijst
50 ml droge witte vermout
600 ml hete kippen- of groentebouillon
150 gr. scramoza (gerookte mozzarella) of rookkaas, in blokjes

Rooster de pijnboompitten in een hapjespan goudbruin. Schud ze op een bord. Verwarm de olie in de pan en fruit de ui en knoflook zachtjes 3 minuten. Fruit de rijst al roerend 1 minuut mee. Schenk de wijn in de pan en laat de rijst de vermout al roerend opnemen. Voeg nu telkens een scheut bouillon toe. Voeg pas een volgende scheut toe als de vorige geheel door de rijst is opgenomen. Na ca. 20 minuten is de bouillon op en de rijst gaar. Schep driekwart van de rucola en de driekwart van de kaas door de risotto. Verdeel de risotto over 2 diepe (warme) borden. Verdeel de rest van de rucola, kaas en de pijnboompitten over de risotto. Maal er flink zwarte peper boven.

Veldsla met kappertjesdressing, ei en Parmezaanse kaaskrullen

Veldsla is de sla van de winter. Zolang het niet vriest, blijft de sla groeien. De sla vormt mooie toefjes en wordt door de vorm van de bladeren ook wel ezelsoren genoemd. De smaak van veldsla is zacht, licht aromatisch, iets kruidigs en met een hint van noten.

Lekker combineren: zachte olijfoliesoorten, witte balsamicoazijn, citroen, sinaasappel, spek, harde kazen, zoals Hollandse geitenkaas, gemengde noten, geraspte wortel en/of croutons .

Gebruiken: als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Of als smaakvolle garnering op sandwiches. Veldsla is ook heerlijk voor een stamppotje rauwe groenten. Roer de blaadjes pas op het allerlaatste moment door de puree, dan blijft de smaak het best bewaard.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen veldsla is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de veldsla in ruim koud water en slinger de sla in een slacentrifuge droog. Verwijder eventueel de worteltjes.

lunch- of voorgerecht 4 personen

1 bak Fino Fresco veldsla (125 g)
1 eetlepel kappertjesnat
rasp en sap van ½ (onbespoten) citroen
4 eetlepel olijfolie extra vierge
2 eetlepels kappertjes
4 hardgekookte eieren
stukje Parmezaanse kaas (75 g)

Klop in een ruime schaal een dressing van het kappertjesnat, de geraspte citroenschil, citroensap en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en klop de kappertjes erdoor. Schep de veldsla luchtig door de dressing. Verdeel over 4 borden. 
Pel de eieren, snijd ze in grove stukken en verdeel ze over de salade. Schaaf met de kaasschaaf boven de borden krullen van de Parmezaanse kaas. Maal er wat grove zwarte peper over. Lekker met ciabatta.

Mesclun met geschaafde venkel en sinaasappeldressing

Mesclun is een bijzondere mix van maar liefst negen soorten sla. Sommige zacht, zoals de jonge lollo rosso en lollo biondo blaadjes, en andere weer pittig, zoals mizuna, bull's blood, tatsoi en red mustard. Die smaak is daardoor complex en pittiger dan de gewone slamix. Mesclun is dan ook heerlijk bij gekruid vlees, gekruide vis en gerechten van de grill en barbecue.

Lekker combineren: zachte oliesoorten, frambozenazijn, citroen, aardbeien, gekookte ham, geroosterd amandelschaafsel, cherrytomaatjes en/of croutons .

Gebruiken: als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Of als licht pittige garnering op sandwiches en broodjes.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen mesclun is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de mesclun in ruim koud water en slinger de blaadjes in een slacentrifuge droog.

bijgerecht 4 personen

1 bak Fino Fresco mesclun (125 g)
1 onbespoten sinaasappel, schoongeboend
1-2 theelepels grove Franse mosterd
4 eetlepels olijfolie extra vierge
gemalen gedroogde rode peper
1 mooie kleine jonge venkelknol, schoongemaakt
2 eetlepels zwarte olijven zonder pit

Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Schil de sinaasappel zo dik dat er geen witte velletjes meer op de vrucht zitten. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het uitlopende sap op in een ruime kom. Knijp ook zo veel mogelijk sap uit de overgebleven vrucht. Klop de geraspte sinaasappelschil, de mosterd en de olie door het sap. Breng de dressing pittig op smaak met zout en gemalen rode peper. 
Schaaf de venkelknol in zo dun mogelijke plakken, schep ze door de dressing en marineer ca. 1 uur. Roer de olijven door de dressing en schep de mesclun luchtig erdoor. Serveer direct. 
Lekker bij gebakken en gegrilde vis of met gorgonzola als lunchgerecht.

Tatsoi met gemarineerde sjalotten en tonijn

Deze slasoort komt oorspronkelijk uit Azië en behoort tot de familie van de brassica: kool in het Nederlands. Dat proef je terug in de smaak. Die heeft iets heel licht en fijn gekruide kool plus en iets van mosterd. De mooie lepelvormige blaadjes groeien in rozetten, die wel iets weg hebben van de vorm van een minipaksoi. Tatsoi heeft een opvallend lekkere 'bite'.

Lekker combineren: stevige oliesoorten, wijnazijn, bietjes, miniroosjes broccoli of bloemkool, geraspte rauwe of gekookte biet, pomodoritomaat, gember en/of limoen.

Gebruiken: als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Of als licht pittige garnering op sandwiches en broodjes.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen tatsoi is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de tatsoi in ruim koud water en slinger de blaadjes in een slacentrifuge droog.

lunchgerecht 4 personen

1 bak Fino Fresco tatsoi (125 g)
2 eetlepels witte wijnazijn
2 sjalotten, in dunne ringen
1 blikje Italiaanse tonijn op olie
4 eetlepels grof gesneden basilicum
½ bakje Fino Fresco gedroogde tomaten op olie (100 g)

Schenk de azijn in een ruime kom en marineer de sjalotten 10-45 minuten in de azijn.
Laat de olie uit het blik tonijn in de kom lopen. Voeg naar smaak zout en peper toe en klop alles tot een dressing. Verdeel de tonijn in stukken en schep ze samen met het basilicum en de in stukjes gesneden tomaten door de dressing. Laat de smaken 10 minuten intrekken. 
Schep de tatsoi luchtig door de tonijn en serveer direct. Lekker met warm focaccia.

Red chard met bietjes en citroendressing

Deze prachtige groene blaadjes, met een decoratieve rode steel en nerf, zijn familie van de biet en de snijbiet. De smaak doet dan ook heel erg denken aan deze groetensoorten. Red chard is echter net wat fijner en zachter en iets minder aards dan zijn familieleden. Een heerlijke sla voor zomer en winter.

Lekker combineren: pittige oliesoorten, wijnazijn, sinaasappel, sjalotten, gekookte witte bonen, zachte geitenkaas, kaneel, stoneleeks en/of hazelnoten.

Gebruiken: als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Of als licht pittige garnering op sandwiches en broodjes. Ook lekker in een stamppotje, bijvoorbeeld in combinatie met gekookte bietjes.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen red chard is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de red chard in ruim koud water en slinger de blaadjes in een slacentrifuge droog.

bijgerecht 4 personen

1 bak Fino Fresco red chard (125 g)
1 onbespoten citroen, schoongeboend
1 teen knoflook, gepeld
3 eetlepels olijfolie
2-3 eetlepels slagroom
200 gr. gekookte (gele) biet

Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Pers de knoflook uit boven een kommetje en klop 1-2 eetlepels citroensap, de olie en de room erdoor. Roer de geraspte citroenschil erdoor en voeg naar smaak zout en peper en eventueel nog wat citroensap toe. 
Pel de bietjes en snijd ze in zo dun mogelijke reepjes. Bestrooi ze met wat zout en peper.
Meng in een ruime kom de red chard met de bietreepjes en druppel de dressing erover. Serveer direct. Lekker bij gebakken vis en scaloppini.

Slamix op gegrilde foccacia met warme ricotta

De slamix is een mengsel van jonge lollo rosso en lollo biondo blaadjes. De smaak is daardoor zacht en verfijnd. Slamix combineert met veel gerechten en ingrediënten en is ideaal voor wat de Engelsen noemen een 'side-salad' of als basis voor ene fris voorgerecht.

Lekker combineren: zachte oliesoorten, vruchtenazijn, citroen, avocado, beetgaar gekookte peultjes, sugarsnaps of groene asperges, bosui, radijs, pesto en/of croutons.

Gebruiken: als salade. Of als frisse garnering van sandwiches en broodjes.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen slamix is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de slamix in ruim koud water en slinger de blaadjes in een slacentrifuge droog.

lunchgerecht 4 personen

1 bak Fino Fresco slamix (125 g)
½ eetlepel citroensap
½ theelepel vloeibare honing
2 eetlepels olijfolie extra vierge
4 eetlepels op olie gemarineerde zwarte olijven, zonder pit en grof gehakt
1 kleine foccaciabrood 
1 teen knoflook, doorgesneden
1 bakje ricotta (250 g)
2-3 eetlepels fijngehakte verse oregano

Klop in een ruime kom een dressing van het citroensap met de honing en de olie. Breng op smaak met zout en peper en schep de olijven erdoor. 
Verwarm de grill van de oven voor. Snijd de foccacia open en leg beide broodhelften op het rooster onder grill. Gril het brood lichtbruin. Bestrijk het nog warme brood met het doorgesneden teentje knoflook.
Verwarm de ricotta op een heel zacht vuur in een kleine koekenpan. Strijk de warme ricotta over het brood en strooi er de oregano en wat peper over. Verdeel de helft van de salade over het brood en geef de rest apart erbij.

Radicchio Castelfranco met avocado en gebakken walnoten

Radicchio is een typisch Italiaanse slasoort, afkomstig uit de provincie Veneto. Deze prachtige lichtgroene variant met mooie roodpaarse vlekjes is genoemd naar Castelfranco, een plaatsje in deze provincie. Van de radicchiosoorten is de Castelfranco misschien wel de onbekendste en tegelijk de zachtste en minst bittere. Radicchio Castelfranco is een echte wintersla en alleen verkrijgbaar van november t/m maart.

Lekker combineren: aromatische oliesoorten, witte balsamico- en wijnazijn, (uitgebakken) pancetta, Italiaanse geitenkaas, (gebakken) garnalen, rozemarijn en/of croutons.

Gebruiken: als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Of als licht pittige garnering van sandwiches en broodjes.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen radicchio Castelfranco is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: haal de blaadjes los van de krop, was ze in ruim koud water en slinger de blaadjes in een slacentrifuge droog. Scheur de blaadjes eventueel in stukken.

lunch- of voorgerecht 4 personen

1 bak Fino Fresco radicchio Castelfranco 
2 eetlepels witte balsamicodressing
5 eetlepels walnootolie
2 avocado's, geschild
100 gr. gepelde walnoten
1 sjalot, fijngehakt

Schenk de balsamicodressing in een ruime kom en klop 3 eetlepels walnootolie en naar smaak zout en peper erdoor. Snijd de avocado's in mooie plakken. Schep ze door de dressing. Verdeel de avocado over 4 borden. Schep de losgehaalde blaadjes radicchio castelfranco door de achtergebleven dressing in de schaal en verdeel over de avocado. 
Verhit de resterende 2 eetlepels walnootolie in een koekenpan en bak hierin de walnoten en de sjalot in enkele minuten lichtbruin. Lepel over de borden en serveer direct. Lekker met warm stokbrood.

Fettucine met radicchio Precoce en walnoten

Aan de vorm van de radicchio Precoce zie je dat de groente familie is van de witlof. De smaak is pittig en een tikje bitter, zeg maar een beetje zoals de ouderwetse witlof. De mooie lange bladeren zijn lekker knapperig. Heerlijk in een salade, maar ook gegrild of geroerbakt.

Lekker combineren: pittige olijfolie, balsamico- of rode wijnazijn, citroen, gorgonzola, fontinakaas, oregano, rozemarijn peer, (gebakken) mosselen, zongedroogde tomaten en/of ansjovis .

Gebruiken: als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Als licht-pittige garnering op sandwiches, broodjes en gegrild vlees of gegrilde vis. Radicchio Precoce is ook lekker in pasta of vul de blaadjes eens en serveer ze als hapje. In zijn geheel gegrild of geroosterd is radicchio Precoce ook een heerlijk bijgerecht. Bestrijk de struikjes rondom met olie, strooi en wat zout op en bak de struikjes in een grill- of koekenpan rondom lichtbruin. Of roerbak de blaadjes kort in een scheutje olijfolie

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen radicchio Precoce is in een goed afsluitbare koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de struikjes haal de blaadjes los van de struikjes, was ze in ruim koud water en slinger de blaadjes in een slacentrifuge droog. Snijd de blaadjes eventueel in stukken of stukjes.

tussengerecht 4 personen

2 struikjes Fino Fresco radicchio precoce, in brede repen
2 eetlepels olie
50 gr. Parmaham, in stukjes
100 gr. walnoten, grof gehakt
1 ui, gesnipperd
250 gr. (verse) fettucine
100 gr. geraspte Parmezaanse kaas

Verhit de olie in een hapjespan. Bak de ham, walnoten en ui ca. 5 minuten in de olie. Schep de repen radicchio erdoor en roerbak ze op hoog vuur enkele minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op het pak. Giet de pasta af en schep door de groente. Serveer de Parmezaanse kaas erbij.

Geroosterde radicchio Treviso met gebakken paddenstoelen

De radicchio Treviso is de pittige van de radicchiosoorten. De Italianen eten hem het liefst gegrild of geroosterd. De smaak is dan zachter en verfijnder. De naam Treviso dankt de sla aan de gelijknamige stad in de Noord-Italiaanse provincie Veneto, even boven Venetië. Uit deze streek is de groente oorspronkelijk afkomstig.

Lekker combineren: pittige olijfolie, oude balsamicoazijn, gedroogde paddenstoelen, parmaham, geroosterde noten, groeve mosterd, geitenkaas, gekonfijte gember, salie en/of tijm.

Gebruiken: gegrild of geroosterd als bij- of voorgerecht. Als salade of als onderdeel van een gemengde salade. Als pittige garnering op sandwiches, broodjes en gegrild vlees. Of in pasta, risotto of een stamppot. Bestrijk voor roosteren of grillen de struikjes rondom met olie, strooi en wat zout op en bak ze in een goed verhitte grill- of koekenpan rondom lichtbruin. Lekker bij pittige vleessoorten en wild.

Bewaren: in de originele verpakking in de koelkast. Gewassen en goed droog geslagen radicchio Treviso is in een goed afgesloten koelkastschaal nog enkele dagen houdbaar.
Schoonmaken: was de struikjes in zijn geheel of haal de blaadjes los van de krop, was ze in ruim koud water en slinger de blaadjes in een slacentrifuge droog. Scheur of snijd de blaadjes eventueel in stukken.

voorgerecht 4 personen

2 struikjes Fino Fresco radicchio Treviso
4 eetlepels olijfolie
300 gr. gemengde paddenstoelen, in grove stukken
1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn
2 sjalotten, fijngehakt
2-3 eetlepels witte balsamicodressing

Halveer de struikjes treviso in de lengte. Bestrijk ze met royaal met olie en bestrooi ze licht met zout. Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de groente aan alle kanten lichtbruin.
Verhit tegelijkertijd de resterende 3 eetlepels olie in een andere koekenpan en bak hierin de paddestoelen met rozemarijn al omscheppend lichtbruin. Bak de sjalotten op het laatste moment even mee. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de geroosterde radicchio over 4 borden en lepel de paddenstoelen erover. Druppel de balsamicodressing over het gerecht. Lekker met warm ciabatta.